Prawie całe Forum w wersji audio! Posłuchajcie, o czym dyskutowaliśmy

Podczas II Forum Suwerenności Żywnościowej dyskutowaliśmy o alternatywach dla obecnego modelu rolnictwa, debatowaliśmy nad wspólną polityką rolną i szukaliśmy metod adaptacji do nowych warunków klimatycznych. Wszystkie te rozmowy mamy na taśmach! Posłuchajcie nagrań z naszych paneli i przekonajcie się, jaka przyszłość czeka system żywnościowy.

Wszystkie nagrania znajdziecie tutaj, a opisy paneli – poniżej.

Panele są publikowane na naszym facebooku w formule premier – każdego tygodnia jeden.


Panel 1:

Wokół przestrzeni targowych – osoby zaangażowane w tworzenie lokalnych targów zaprezentowały założenia tej formy sprzedaży i budowania społeczności, a także podzieliły się swoimi doświadczeniami.  Poznaliśmy bliżej Targ Pietruszkowy, bazar Krótka Droga oraz Perski Izerski Jarmark Cudów.


Moderatorka: Magdalena Popławska.
Panelistki: Alicja Kowalik i Karolina Jarmołowska (Targ Pietruszkowy); Monika Onyszkiewicz (Krótka Droga – Bazar Ekologiczny); Renata Korn (Perski Izerski Jarmark Cudów) 

 


Panel 2:

O przeszłości i przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej” – panel z udziałem praktyków, ekspertów i polityków, dotyczył podsumowania polityki rolno-żywnościowej UE i jej wpływu na sytuację w Polsce. Dyskusję podzieliliśmy na dwie części: w pierwszej pokazaliśmy, czym jest WPR; druga część miała charakter debaty pomiędzy zaproszonymi gośćmi.

Wstęp: Justyna Zwolińska (Forum Rolnictwa Ekologicznego i KŻZ), prof. Zbigniew Karaczun (SGGW)

Moderatorka: Ewa Sufin-Jacquemart.
Paneliści: Wanda Chmielewska-Gill (Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi), Jarosław Sachajko (Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi), Robert Kuryluk  (Stowarzyszenie Ekoland i KŻZ), prof. Krystyna Rejman i prof. Zbigniew Karaczun (SGGW) oraz Dorota Metera (Forum Rolnictwa Ekologicznego i KŻZ).

 

 

Panel 3:

Ogrody społeczne w kontekście polityki miejskiej – dyskutowaliśmy o tym, komu i czemu służy produkcja żywności w mieście oraz jakiego wsparcia potrzebuje od władz lokalnych.

Moderatorka: Klaudia Kryńska. 

Paneliści: Aleksandra Nowysz (Politechnika Wrocławska); Maciej Łepkowski (SGGW, Ogród Społeczny Motyka i Słońce); Sławomir Sendzielski (Zarząd Zieleni w Warszawie, Bujna Warszawa)

 

Panel 4:

Jedzenie w kryzysie – z Martą Sapałą (autorką książki „Na marne”) oraz Agatą Michalak (autorką książki „O dobrym jedzeniu”) rozmawialiśmy o tym, jak jedzenie łączy nas z globalną gospodarką oraz o tym, kto jest w kryzysie: ono (jedzenie), ona (globalna gospodarka) czy my (jedzący)?

Rozmowę poprowadzili: Joanna Perzyna i Roland Zarzycki

 

Panel 5:

„Głowa ku Ziemi”: edukacja w rolnictwie, agroekologii i permakulturze – osoby zaangażowane w formalną i pozaformalną edukację w obszarze rolnictwa ekologicznego i agroekologii podzieliły się swoimi refleksjami i doświadczeniami. Zaprezentowaliśmy m.in. projekty AgroEkoLab, AgroPermaLab oraz działania edukacyjne Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego w Grzybowie.

Moderatorka: Joanna Bojczewska. 

Paneliści: Ewa Smuk-Stratenwerth (Ekologiczny Uniwersytet Ludowy), Ben Lazar (Permakultura.edu.pl, Martyna Próchniak (ODR w Lublinie), Marta Kurkiewicz (edukatorka), Daniel Pacek (młody rolnik)

 

Panel 6:

W 2020 założę ogród społeczny, czyli katalog dobrych praktyk w ogrodnictwie miejskim – na podstawie doświadczeń wiodących ogrodów miejskich dowiedzieliśmy się, jak założyć miejsce, w którym kwitną zarówno rośliny, jak i relacje społeczne. 

Moderatorka: Klaudia Kryńska. 

Paneliści: Paulina Jeziorek (Wspólny Ogród przy Służewskim Domu Kultury); Emilia Ochocka (Stowarzyszenie Hammersmith Community Gardens Association; Londyn); Michał Augustyn (Pracownia Dóbr Wspólnych, Ogród Motyka i Słońce)

 

Panel 7:

Panel Jakiego systemu żywnościowego potrzebuje klimat?  był wprowadzeniem do dyskusji “Praktyki rolnicze a zmiana klimatu”. Rozmawialiśmy o tym, jaki wpływ na klimat mają obecny system żywnościowy i dominujący model rolnictwa.

Moderatorki: Joanna Perzyna i Marta Łukowska. 

Panelistki: Paulina Kramarz (Nauka dla Przyrody, Uniwersytet Jagielloński); Dominika Sokołowska (Greenpeace Polska) 

Panel 8:

Praktyki rolnicze a zmiany klimatu – w dobie katastrofy klimatycznej rolnictwo zmaga się z licznymi wyzwaniami, dlatego ten panel poświęcony był rozmowie o metodach adaptacji do nowych warunków, w tym o rolnictwie regeneracyjnym, agroleśnictwie i bezorkowych metodach uprawy roli.

Moderator: Maciej Muskat 

Paneliści: Robert Borek (IUNG) oraz rolnicy:Grzegorz Ciechomski (gospodarstwo rolne La Fuente) i Radek Buczyński (gospodarstwo Stworzone z natury)

Leave a Reply