II Izerskie Forum Suwerenność Żywnościowej

W dniach 29.02-1.03, echo ogólnopolskiego forum rozbrzmiało w górach izerskich. W Kopańcu, w Dolinie Harmonii odbyło się II Izerskie Forum Suwerenności Żywnościowej. Dziękujemy wszystkim, którzy byli nami w jakikolwiek sposób.

Emocje po zakończeniu Forum powoli opadają, ale energia, zaszczepiona dzięki temu spotkaniu trwa dając siły potrzebne do podejmowania kolejnych działań.

Fajnie jest być grzybnią! Metafora grzybni przewijała się podczas IIFSŻ – jesteśmy tkanką, która przenika i oplata, którą czasem trudno dostrzec gołym okiem i nigdy nie wiadomo, kiedy i gdzie się pojawi.

W tym pięknym miejscu poczuliśmy, jak ważne jest, by rozmowy o abstrakcyjnych ideach (suwerenność żywnościowa i kooperatywizm) zaczynać  od poziomu najbardziej lokalnego − gospodarstwa, sąsiedztwa, wsi, społeczności. Dopiero wspólna próba zdefiniowania pojęć daje pole, by mówić o oczekiwaniach i obawach, odpowiedzialności i zaangażowaniu.

I tak, warsztat poświęcony “ludzkim aspektom prawnych aspektów kooperatyw” pozwolił zdefiniować kooperatywę jako przestrzeń do autentycznego przedstawienia tego, kim jest każdy z jej uczestników – jakie są jego potrzeby, bolączki, pragnienia i marzenia − oraz do przejawiania we wspólnych działaniach osobistych potencjałów każdego z jej członków.

W ciągu dwóch dni poznawaliśmy lokalne inicjatywy i działania, wymienialiśmy nasiona, próbowaliśmy produktów z lokalnych gospodarstw i przepysznych wegańskich smakołyków. Razem z Food Rentgen zastanawialiśmy się, jak kształtować świadomość konsumentów i wymagać przestrzegania standardów w zakresie bezpieczeństwa żywności od największych graczy, a także o tym, jak budować porozumienie i zaufanie między rolnikami i konsumentami w skali lokalnej. Możemy zdradzić, że w najbliższych dniach ukaże się nowy raport Food Rentgen, w którym pod kątem zawartości glifosatu i innych pestycydów zostały przebadane kasze jaglane. Będziemy jeszcze o tym pisać, bo wyniki są bardzo ciekawe. Śledźcie!

Zachwyca i daje nadzieję, że będą powstawać kolejne, lokalne inicjatywy i fora suwerenności żywnościowej. Grzybnia działa od dołu i niehierarchicznie – to nie twarde mechanizmy kontroli i scentralizowanego zarządzania, a budowanie współpracy i zaufania opartych na poznaniu wzajemnych potrzeb i oczekiwań. Grzybnia rośnie! Już wkrótce Jurajskie Forum SŻ organizowane przez Jurajską Kooperatywę Spożywczą! Bądźcie czujni!

Joanna Perzyna
fot. Łukasz Nowak, Nowespojrzenie

Leave a Reply