Planeta pyta: jaka żywność na XXI wiek? Dowiedz się podczas II Forum Suwerenności Żywnościowej!

W czasach kryzysu klimatycznego zapomnieliśmy, że dobra żywność musi być nie tylko smaczna. Jedzenie, którego potrzebujemy w XXI wieku powinno odpowiadać na wyzwania współczesności i być wytwarzane:

  • lokalnie,
  • z poszanowaniem praw rolników i pracowników sektora spożywczego,
  • w trosce o planetę i zasoby naturalne.


To właśnie na tym polega suwerenność żywnościowa, o którą Nyeleni Polska walczy już od kilku lat. Do naszych największych sukcesów możemy zaliczyć utworzenie programu Agro-Perma-Lab, organizację Międzypokoleniowego Spotkania Rolników i akcji Dlaczego nie kupuję w supermarkecie. W naszych działaniach podkreślamy, że ekologiczne rolnictwo to odpowiedź na kryzys klimatyczny.

Z raportu ONZ z 2011 roku jasno wynika, że to właśnie ekologiczna uprawa ziemi może podwoić produkcję żywności w ciągu 10 lat, łagodząc jednocześnie skutki globalnego ocieplenia.* Niestety, jak podaje NIK, w Polsce rolnictwo ekologiczne stanowi niecałe 3% rynku, a powierzchnia takich upraw dramatycznie się kurczy.**

Dla porównania – w Danii, która jest europejskim liderem w konsumpcji takiej żywności, udział rolnictwa sprzyjającego środowisku to aż 20%.*** Z kolei w Niemczech wartość rynku produktów eko szacuje się na 10 mld euro.

Oba kraje zawdzięczają to prostej strategii, która polega głównie na wprowadzaniu systemowych zmian, w tym: dotacjach na promocję żywności ekologicznej, zwiększaniu ilości produktów ekologicznych w instytucjach publicznych (np. stołówkach szkolnych i szpitalach) oraz edukacji producentów.

Nad podobną strategią dla Polski pracowaliśmy podczas I Forum Suwerenności Żywnościowej. W tym roku będziemy kontynuować działania i spotkamy się po raz drugi między 30.1 a 2.2.2020 r. w Służewskim Domu Kultury w Warszawie.

Podczas wydarzenia będziemy także szukać sposobów na walkę z marnowaniem jedzenia oraz gospodarką zakładającą nieograniczony wzrost. Wśród zaproszonych gości znajdą się m.in. aktywiści z Extinction Rebellion i Młodzieżowego Strajku Klimatycznego, eksperci z Koalicji Żywa Ziemia, rolnicy i rolniczki zrzeszeni w organizacji Ekoland, ogrodnicy miejscy oraz członkowie i członkinie kooperatyw spożywczych.  

Aby sfinansować wszystkie pomysły, w tym bogaty repertuar kulturalny i ekologiczne posiłki, uruchomiliśmy zrzutkę. Jesteśmy nieformalnym ruchem społecznym – nie  dysponujemy stałym budżetem, pozyskujemy środki jedynie na konkretne działania, a nasza praca jest w większości wolontaryjna. Właśnie dlatego każda wpłata na Forum jest dla nas cenna.

Wszelkie pytania prosimy wysyłać na nyelenipl@gmail.com lub w odpowiedzi na tę wiadomość.

Działajmy wspólnie, aby ekologiczna żywność była powszechnym dobrem, a nie luksusowym towarem!

*Raport ONZ Agroekologia i prawo do żywności

**Dane pochodzą z panelu ekspertów zorganizowanego przez NIK https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/rolnictwo-ekologiczne-niewykorzystywana-szansa-polski-panel-ekspertow.html

***Raport IMAS “Żywność ekologiczna w Polsce 2017”, który można uzyskać na stronie IMAS http://imas.pl/blog/raport-zywnosc-ekologiczna-w-polsce-2017-juz-do-pobrania/

Leave a Reply