Zbiórka na rzecz rozwoju Nyeleni Polska

Drodzy Członkowie i Sympatycy Nyeleni Polska,

dziś rozpoczynamy zbiórkę funduszy na dalszy rozwój naszej organizacji. Startujemy z akcją, która ma umożliwić nam bardziej dynamiczną pracę, na różnych płaszczyznach – w ramach i dla suwerenności żywnościowej.

Chcemy informować na bieżąco o naszych akcjach społecznych, nawiązywać i rozwijać nowe współprace. Pragniemy, aby w debacie publicznej wybrzmiał wspólny i mocny głos środowisk, które pracują na rzecz powszechnego dostępu do zdrowej żywności, uprawianej z poszanowaniem praw człowieka i środowiska naturalnego.

Chcemy jeszcze intensywniej prowadzić działalność informacyjną i edukacyjną oraz skutecznie zapełnić lukę w publikacjach na temat suwerenności żywnościowej i agroekologii.

Postawiliśmy przed sobą konkretne cele na najbliższe miesiące i 2019 rok  a ich realizacja będzie możliwa również dzięki Waszemu wsparciu.

Czytajcie, słuchajcie i na miarę swoich możliwości – dołączajcie do zbiórki!

Wejdź na https://zrzutka.pl/za3eg4 i razem zmieńmy świat na lepsze!

Trzy groźne dla pszczół neonikotynoidy zakazane, mimo stanowiska Polski

Plan Komisji Europejskiej w sprawie niemal całkowitego zakazu stosowania szkodliwych dla pszczół neonikotynoidów poparła większość krajów unijnych. Przedstawiciele 16 krajów na  głosowaniu, które odbyło się 27 kwietnia w Brukseli, zagłosowali za wycofaniem tiametoksamu, imidakloprydu i klotianidyny. Polska, wstrzymując się od głosu, zwróciła się przeciwko pszczołom.

Czytaj dalej → „Trzy groźne dla pszczół neonikotynoidy zakazane, mimo stanowiska Polski”

Suwerenność żywnościowa szansą dla polskiej wsi

Komunikat prasowy, 5 lutego 2018 roku: W dniach 25-28.01. 2018 roku w Warszawie odbyło się Forum Suwerenności Żywnościowej, które zgromadziło ponad 120 osób działających na rzecz zmiany przemysłowego modelu produkcji i dystrybucji żywności, w kierunku zrównoważonych gospodarek lokalnych opartych o ekologiczne sposoby wytwarzania żywności, niezależnych od globalnych rynków i skupionych na zaspokajaniu potrzeb żywieniowych lokalnych społeczności.

Czytaj dalej → „Suwerenność żywnościowa szansą dla polskiej wsi”

Bezpieczeństwo Żywnościowe a Suwerenność Żywnościowa

Zimą 2017/2018 rozpoczynamy serię webinariów szkoleniowych poświęconych różnym aspektom suwerenności żywnościowej. Spotkania prowadzą praktycy, działacze społeczni, edukatorzy, badacze i znawcy różnych dziedzin składających się na współczesny system żywnościowy i łańcuch żywienia, od upraw, przez sieci dystrybucji, po rynki i konsumpcję. Webinaria są bezpłatne.
Czytaj dalej → „Bezpieczeństwo Żywnościowe a Suwerenność Żywnościowa”