W skrócie

Suw­eren­ność żywnoś­ciowa to pra­wo ludzi do zdrowe­go jedzenia, wypro­dukowane­go lokalnie, z poszanowaniem przy­rody i w zgodzie z włas­ną kul­turą… z Deklaracji Nye­leni 2007

Suw­eren­ność żywnoś­ciowa to powszech­ne pra­wo poszczegól­ny­ch państw, czy grup państw, do prowadzenia poli­tyki w zakre­sie rol­nict­wa i żywnoś­ci, która jak najlepiej dos­tosowana jest do potrzeb miejs­cowej lud­noś­ci, a jed­nocześnie nie ma negaty­wne­go wpły­wu na lud­ność inny­ch kra­jów. Idea ta kładzie nacisk na ważną rolę rol­nict­wa rodzin­nego, eko­log­iczny­ch metod pro­dukcji i spraw­iedli­we­go podzi­ału środ­ków pro­dukcji. W prze­ci­wieńst­wie do poję­cia bez­pieczeńst­wa żywnoś­ciowe­go, suw­eren­ność nie sku­pia się na samym dostępie do żywnoś­ci, a raczej na sposobach jego osiąg­nię­cia.

Suw­eren­ność żywnoś­ciowa to pra­wo do samostanowienia w sprawach żywnoś­ci i orga­ni­za­cji sys­te­mu rol­nict­wa… z Deklaracji Nye­leni 2007

Suw­eren­ność żywnoś­ciowa związana jest z prawem do żywnoś­ci, prawem do ziemi i zawłaszczaniem ziemi. Poję­cie suw­eren­noś­ci żywnoś­ciowej zostało stwor­zone przez sieć orga­ni­za­cji rol­niczy­ch Via Campesina pod­czas Świa­towe­go Szczy­tu Żywnoś­ci FAO w 1996 roku.

Dodaj komentarz